Organizația Națională din Basarabia (ONB) “Arcașii lui Ștefan”

ONB “Arcasii lui Stefan” a fost o organizatie antisovietica din Basarabia, judetul Soroca, infiintata in toamna anului 1945 de catre pedagogii Vasile Batranac, Victor Solovei, Nicolae Prajina, Teodosie Guzun, Anton Romascan si studentul Scolii Pedagogice din Soroca Nichita Bruma. Printre membrii cei mai activi se numarau, pe langa fondatori, Ion si Maxim Bruma, Pricopie Trofim, Vasile Cvasniuc, Vasile Baleanu, Mihail Ursachi, Teodor Colesnic, Vasile Cibotaru, etc.

Se stie ca, initial, membrii organizatiei se adunau pentru a pune la cale evadarea peste Prut. Abia mai tarziu organizatia s-a transformat intr-o grupare antisovietica, care avea structura bine definita, un statut, un fond banesc, un Imn (al carui autor se presupune ca ar fi fost Vasile Batranac) (imn care se incheia cu urmatoarele versuri: Patrunsi de maretia vremii / Din Bucovina pan-la mare / Juram ca vom lupta cu totii / Arcasi de-ai lui Stefan cel Mare), si un Crez (un juramant pe care il recita fiecare membru al ONB “Arcasii lui Stefan” la admiterea in organizatie, in semn de credinta Patriei (Romaniei) si poporului roman).

Textul juramantului Crezul Arcasului:
Cred in Dumnezeu si in vesnicia neamului romanesc.
Cred in comandantul ONB “Arcasii lui Stefan”.
Cred in biruinta ONB “Arcasii lui Stefan” si voi lupta pana la moarte, caci mai bine mort pe pamantul ce-l apar, decat viu in mainile dusmanului.
Urasc de moarte dictatura stalinista, pericolul civilizatiei omenesti si al neamului omenesc.
Urasc de moarte minciuna si tradarea.
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!


In procesul verbal de constituire a organizatiei, semnat de Vasile Plopeanu (numele conspirativ al lui Vasile Batranac), la data de 1 august 1946, sunt formulate obiectivele organizatiei, sunt invocate actiunile de distrugere in masa a stalinistilor si se spune ca, dat fiind ca “moralul populatiei este foarte scazut si bolsevicii din toate partile cauta sa distruga samburele romanesc din Basarabia”, se intemeiaza o organizatie “cu scop national”, care sa “ridice moralul populatiei prin diferite actiuni impotriva bolsevicilor”. Printre obiectivele organizatiei figurau: instruirea membrilor noi si a populatiei in spirit antisovietic, stocarea de armament, planificarea unor acte de terorism impotriva lucratorilor de partid si sovietici, stabilirea legaturii cu organizatiile similare din restul Basarabiei, din Ucraina Apuseana si din Romania.

Procesul verbal din 1 august 1946 al ONB “Arcasii lui Stefan” ne relateza: “…avand in vedere a doua cotropire a bolsevicilor pe pamantul sfant al Basarabiei; dezlipirea fratilor de acelasi sange, neam, limba si credinta; faradelegile savarsite asupra vechilor plaiesi si arcasi a lui Stefan, care au stat zeci de veacuri ca stavila la Nistru contra puhoiului slav si au aparat pamantul dat de Dumnezeu; avand in vedere deportarea in masa, distrugerea caminelor, teroarea asupra poporului prin luarea alimentelor, care au adus populatia la foamete, facand-o sa paraseasca casele si sa rataceasca in alte parti dupa hrana…”, s-a hotarat “a infiinta organizatia cu scop national, denumind-o ONB “Arcasii lui Stefan” ”.

Se considera ca ONB “Arcasii lui Stefan” a fost prima organizatie de acest tip din Basarabia, iar la data depistarii ei de catre autoritatile sovietice, in martie 1947, formatiunea numara 140 de membri.

ONB “Arcasii lui Stefan” folosea simbolurile Romaniei regale, semnificand nedorinta membrilor ei de a accepta regimul sovietic. La proces, fiind acuzati de “tradare de patrie”, membrii organizatiei au marturisit ca urasc (Vasile Batranac) puterea sovietica si ca “in Romania era mai bine de trait”.

Arestarea lui Vasile Batranac si a lui Vasile Cvasniuc, la 23 martie 1947, si confiscarea documentelor in care figurau numele mai multor membri ai organizatiei au pus capat acestor planuri ale “Arcasilor”. Pe parcursul urmatorului an peste 100 de persoane au fost arestate si judecate pentru ca participasera, direct sau indirect, la actiunile ONB “Arcasii lui Stefan”. Totusi, acei membri care au scapat de arestari au continuat actiunile antisovietice si in 1948, si in 1949. In 1953 sunt judecati membrii altei organizatii antisovietice, unii dintre care anterior au facut parte din ONB “Arcasii lui Stefan”.

Surse:
Racovat de sub Cetatea Sorocii, ed. Iulian, Chisinau 2006, Autor al compartimentului “Mozaic istoric” – Alexandru Moraru, pp. 42-47
Stefan Tudor, Organizatia Nationala din Basarabia “Arcasii lui Stefan”, Basarabia, 1992, nr. 9.
Elena Postica, Rezistenta antisovietica in Basarabia. 1944-1950, Chisinau, 1997.
Mihai Ghitiu, Unele aspecte din miscarea de rezistenta antisovietica in Basarabia postbelica, Analele Sighet 2, Instaurarea comunismului – intre rezistenta si represiune, Fundatia Academia Civica, 1995, p. 209.

Sursa: Basarabia91

June 29th, 2010 by Banu Maracine /

Leave a Reply

Log in /WordPress NewsPaper Theme by Free Wordpress Themes Sponsored by Paddy Power, Think Bingo and Online Bingo